Fb Left

Keresés


A Rotunda Énekegyüttest és a kórusmuzsikát a
Rotunda Kórus Alapítvány
szervezeten keresztül
Ön is támogathatja!

Felajánlásokat szeretettel várunk az alábbi számlára:

OTP BANK NYRT
1171 7009 2004 4284 0000 0000


A Rotunda Énekegyüttes 1992-ben alakult Rákoscsabán, és azóta is a XVII. kerülethez kötődik. A Rotunda szó körbástyát, vagy átvitt értelemben körforgást jelent. Az együttes nevének megválasztása azt a szándékot takarja, hogy a világ zeneirodalmának minél több korszakából és stílusából kerüljenek művek repertoárunkba. Különféle korok egyházzenei műveit vettük műsorunkra, de szívesen éneklünk karácsonyi énekeket, spirituálékat, reneszánsz kórusmuzsikát is. Az általunk előadott darabok sorát misék, valamint egyéb, zenekarok közreműködésével bemutatott oratorikus művek is gazdagítják.

Koncertjeink döntő többségét templomokban adjuk, de szerepeltünk már színházban, művelődési házban, szabadtéri színpadon, a Művészetek Palotájában is. Rendszeres fellépői vagyunk a Művészetek Völgye rendezvényeinek, a Pünkösdi Kórustalálkozónak.

A muzsika örömét 1999-ben 2005-ben és 2007-ben Olaszországban osztottuk meg barátainkkal, meghívóinkkal, 2006-ban és 2008-pedig ban Lengyelországba utaztunk testvérkórusunkhoz, Lublin főszékesegyházának kórusához.

Kórusunk életében jelentős szerepet játszik 2000 májusa óta Tolcsvay László - Tolcsvay Béla: Magyar Mise című oratorikus műve, melyet az ország számos templomában (köztük a Szt. István Bazilikában, a Mátyás Templomban, a Szegedi Dómban) és különböző koncerthelyszíneken (Keszthely - Balaton Színház, Pilisszántó - Sziklaszínház, Baja - vízi színpad) énekelhettünk együtt a magyar rock és népzene méltán elismert kiválóságaival. Különleges élmény volt számunkra, hogy 2006 őszén a Művészetek Palotájában, 2009 nyarán pedig Gödöllőn élő zenekarral adhattuk elő a művet. A Magyar Mise vadonatúj, 2009-es CD felvétele a Rotunda Énekegyüttes, a Harmónia Nőikar és solymári barátaink közös kórusának, valamint Magyarország méltán híres szólistáinak (Tolcsvay László, Sáfár Mónika, Sebestyén Márta, Sasvári Sándor) közreműködésével készült el!


Ugyancsak érdekes és kedves "kirándulás" a klasszikus egyházzene világából átlépni a dél-amerikai zene világába. A Bartók Béla Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Camerata XVII. zenekarának Latin Combo-ja kíséretével énekeljük Ariel Ramírez argentin zeneszerző Missa Criolláját.

A Rotunda eddig hat CD felvételt készített, melyek közül négy önálló produkció. Tolcsvay László felkérésére ezen kívül az Isten Pénze című musical német és olasz nyelvű CD-anyagának elkészítésében is részt vettünk.

Az énekkart alapította és azóta is vezeti Tóthné Mózer Annamária, az ELTE ének-karvezetés szakán végzett énektanár.

 

OklevelRákoscsabáért díj

Tóthné Mózer Annamária 2004. március 14-én a XVII. kerület Önkormányzat képviselő testületének döntése értelmében a városrész érdekében kifejtett elkötelezett közéleti tevékenysége elismeréséül Rákoscsabáért díjat kapott!

A díjat dr. Hoffmann Attila polgármester adta át 2004. március 14-én a Rákoscsabai Közösségi Házban.

alt alt

Mózer Annamária levele a Rotunda tagjaihoz 2010-ből:

Ha a Rotunda emberből volna, idén érettségizne, már szavazhatna a választásokon, és jelentkezhetne egyetemre - remélem valami zenei irányultságot választana - vagy elmehetne dolgozni, mert igen: 2010-ben nagykorú lett.

Ez egészen hihetetlen. Amikor felolvassuk a bemutatkozásunkat, és elhangzik, hogy 1992-ben alakult nem is biztos, hogy gondolunk erre. Most a napokban elgondolkodtam, milyen is volt ez a kórus-felnőtté válás? Hogyan is kezdődött (vagyis hogyan is született), hogyan cseperedett, és milyen úton is jár és járunk vele mi is? Kellett-e volna másfelé is terelgetni, vagy mindent úgy tettünk - tettem - ahogy kellett?

Azt gondolom, hogy sokféle utat lehet, lehetett volna választani, többféle módon "dolgozni", de így is jó volt, így is eredményes volt, így is szép volt, és remélem, Ti mindannyian gondoljátok velem együtt: közben jó volt Rotundásnak lenni!

A zeneirodalomnak sok szép darabját mutattuk már be, és ez a sor kimeríthetetlen, folytatjuk is megállás nélkül, idén is.

Nemrég volt a 20 éves érettségi találkozóm, sok mindenről beszélgettünk (ez már csak így szokott lenni), többek között arról is: kidobtam (jobban mondva elégettem) a régi, középiskolás füzeteimet. Az egyik lány azt kérdezte: nem akarsz "nyomot hagyni" magad után? Dehogynem - csak másmilyet! Nem hencegtem, de nekem ilyen "nyomok" az igazán felemelő koncertek, és leginkább a megörökített pillanataink: a CD-k.

Az elmúlt év is nehéz munkával telt, de sok szép emlékekkel zárult. Többször megéltem, hogy amikor egy-egy nehezebb helyzetben elgondolkodtam: van-e értelme ezzel az "elszálló" műfajjal foglalkozni, olyan helyről kaptam megerősítést, ahonnan nem is vártam - és hiszem, hogy nincsenek véletlenek.

Hihetetlen, hogy eltelt 18 év: semmiképp nem érzem ennyinek. Járjunk tovább az úton, amit pedig ígérhetek, az csak annyi: teszem ezután is, legjobb tudásom szerint. Remélem mindannyian velem tartotok!