Fb Left

Keresés


A Rotunda Énekegyüttest és a kórusmuzsikát a
Rotunda Kórus Alapítvány
szervezeten keresztül
Ön is támogathatja!

Felajánlásokat szeretettel várunk az alábbi számlára:

OTP BANK NYRT
1171 7009 2004 4284 0000 0000


A Rotunda Énekegyüttes 1992-ben kezdte meg munkáját Rákoscsabán, és azóta is a XVII. kerülethez kötődik. A kórust alapította és azóta is vezeti a Rákoscsabáért Díjjal kitüntetett Tóthné Mózer Annamária énektanár-karvezető.
A Rotunda főként szakrális kórusmuzsikával foglalkozik, így a koncertek, fellépések döntő többsége templomokban kerül megrendezésre, de szerepeltünk már színházban, művelődési házban, szabadtéri színpadon, és a Művészetek Palotájában is. Olaszországba, Lengyelországba és Erdélybe is több alkalommal kaptunk meghívást.


A kezdeti időkben főként „a capella” és orgonával kísért motettákat énekeltünk, majd kisebb zenekart igénylő misék is repertoárunkba kerületek.


A nagyobb szabású oratorikus koncertek 2000-ben a Tolcsvay testvérek Magyar Miséjével indultak. A Magyar Misét az ország számos templomában (köztük a Szt. István Bazilikában, a Mátyás Templomban, a Szegedi Dómban) és különböző koncerthelyszíneken (Keszthely - Balaton Színház, Pilisszántó - Sziklaszínház, Baja - vízi színpad) énekelhettünk együtt a magyar rock és népzene méltán elismert kiválóságaival. Különleges élmény volt számunkra, hogy 2006 őszén a Művészetek Palotájában, 2009 nyarán pedig Gödöllőn élő zenekarral adhattuk elő a művet. A Magyar Mise 2009-es CD felvétele a Rotunda Énekegyüttes, a Harmónia Nőikar közös kórusának, valamint Magyarország méltán híres szólistáinak (Tolcsvay László, Sáfár Mónika, Sebestyén Márta, Sasvári Sándor) közreműködésével készült el!

 

Az itthon és külföldön több, mint ötszáz előadást megért Mária evangéliuma című rock-opera oratórikus formában először 2010-ben, a Rotunda Énekegyüttessel került bemutatásra. Ezen oratórikus előadások különlegessége, hogy János szerepét a zeneszerző, Tolcsvay László énekli. Az eredeti előadás főszereplőiként Máriát Sáfár Mónika, Jézust pedig Sasvári Sándor énekli.

 

A kórus állandó orgonakísérője 1999 óta Balogh Lázár orgonaművész, karnagy, aki 2005-ben a Bartók Béla AMI tanáraiból, diákjaiból megalakította a Concerto Filharmónia Zenekart. A zenekar megalakulása óta rendszeresen dolgozik együtt a Rotundával, számos nagysikerű koncertet adtunk közösen a kerületben és országszerte. Az együttműködés eredményeként került többek között bemutatásra Cesar Franck: Messe Solennelle (nagyzenekarral Magyarországon először), Mozart: Litánia a legméltóságosabb oltáriszentségről, Mozart: Requiem, Fauré: Requiem, Vivaldi: Glória, Mozart: Koronázási mise, John Rutter: Magnificat, és sorolhatnánk tovább is.

 

Ugyancsak a Bartók Béla AMI zenakara a Camerata XVII. Latin Combo, akikkel több alkalommal adtuk elő a Rotunda Ariel Ramirez: Missa Criolla c. miséjét.
A kórus évek óta a Bartók Béla AMI-ben tartja próbáit, a közös zenélések kapcsán alkalmanként a Concerto Filharmónia Zenekarral együtt.
A Rotunda eddig hét CD felvételt készített, melyek közül öt önálló produkció.

 

OklevelRákoscsabáért díj

Tóthné Mózer Annamária 2004. március 14-én a XVII. kerület Önkormányzat képviselő testületének döntése értelmében a városrész érdekében kifejtett elkötelezett közéleti tevékenysége elismeréséül Rákoscsabáért díjat kapott!

A díjat dr. Hoffmann Attila polgármester adta át 2004. március 14-én a Rákoscsabai Közösségi Házban.

alt alt

Mózer Annamária levele a Rotunda tagjaihoz 2010-ből:

Ha a Rotunda emberből volna, idén érettségizne, már szavazhatna a választásokon, és jelentkezhetne egyetemre - remélem valami zenei irányultságot választana - vagy elmehetne dolgozni, mert igen: 2010-ben nagykorú lett.

Ez egészen hihetetlen. Amikor felolvassuk a bemutatkozásunkat, és elhangzik, hogy 1992-ben alakult nem is biztos, hogy gondolunk erre. Most a napokban elgondolkodtam, milyen is volt ez a kórus-felnőtté válás? Hogyan is kezdődött (vagyis hogyan is született), hogyan cseperedett, és milyen úton is jár és járunk vele mi is? Kellett-e volna másfelé is terelgetni, vagy mindent úgy tettünk - tettem - ahogy kellett?

Azt gondolom, hogy sokféle utat lehet, lehetett volna választani, többféle módon "dolgozni", de így is jó volt, így is eredményes volt, így is szép volt, és remélem, Ti mindannyian gondoljátok velem együtt: közben jó volt Rotundásnak lenni!

A zeneirodalomnak sok szép darabját mutattuk már be, és ez a sor kimeríthetetlen, folytatjuk is megállás nélkül, idén is.

Nemrég volt a 20 éves érettségi találkozóm, sok mindenről beszélgettünk (ez már csak így szokott lenni), többek között arról is: kidobtam (jobban mondva elégettem) a régi, középiskolás füzeteimet. Az egyik lány azt kérdezte: nem akarsz "nyomot hagyni" magad után? Dehogynem - csak másmilyet! Nem hencegtem, de nekem ilyen "nyomok" az igazán felemelő koncertek, és leginkább a megörökített pillanataink: a CD-k.

Az elmúlt év is nehéz munkával telt, de sok szép emlékekkel zárult. Többször megéltem, hogy amikor egy-egy nehezebb helyzetben elgondolkodtam: van-e értelme ezzel az "elszálló" műfajjal foglalkozni, olyan helyről kaptam megerősítést, ahonnan nem is vártam - és hiszem, hogy nincsenek véletlenek.

Hihetetlen, hogy eltelt 18 év: semmiképp nem érzem ennyinek. Járjunk tovább az úton, amit pedig ígérhetek, az csak annyi: teszem ezután is, legjobb tudásom szerint. Remélem mindannyian velem tartotok!