Fb Left

Keresés


A Rotunda Énekegyüttest és a kórusmuzsikát a
Rotunda Kórus Alapítvány
szervezeten keresztül
Ön is támogathatja!

Felajánlásokat szeretettel várunk az alábbi számlára:

OTP BANK NYRT
1171 7009 2004 4284 0000 0000


A kezdetek (1992-1995)

Enzsöl Ellák, a Rákoscsaba Újtelep Szent Erzsébet templomának volt plébánosa nem ismeretlen egyházi berkeken kívül sem, hiszen - többek között - a Zsaru című rendőrségi magazinban rendszeresen, és nagy sikerrel publikált. Ellák atya buzdította az alakuló énekegyüttest, a templomban otthont adott a próbáknak és az első koncerteknek is. Miséken énekeltünk, valamint rendszeres résztvevői lettünk az évente megrendezésre kerülő Pünkösdi Kórustalálkozónak is.

Ellák atya szerette a zenét, megbecsülte és őszintén elismerte azt a munkát, amit egy-egy fellépés sikere érdekében elvégeztünk, ezért szívből hálásak vagyunk neki. Ő volt az első, aki önzetlenül tudott örülni a csapat sikerének, és ez igaz emberi gesztus volt részéről.

Sajnos 1996-ban egy hirtelen jött betegség után elvesztettük Őt, s ezzel lezárult egy szakasz a Rotunda életében.

A továbblépés (1996-1998)

Az Enzsöl Ellák halála után támogató nélkül maradt Rotunda segítségére a Szabadság Sugárúti Általános Iskola igazgatója, Jurecz Emil sietett, és a próbáink két évig az iskolában folytak. Időközben a nagy hagyományokkal rendelkező "Ki Mit Tud?" sorozat 1995-96-os versenyére is beneveztünk, ami a továbblépés tekintetében mérföldkőnek számított, hiszen a megmérettetés és az ott elért siker minden további munkához erőt adott. A versenyen a kórusmuzsika - talán nem csak a mi nagy bánatunkra - egy olyan kategóriába kapott besorolást, ahol a jazzénekesek, opera áriát éneklő szólisták, rockzenekarok, és valamennyi énekes műfajt képviselő versengett egymással. Ennek "eredményeként" a tv közönsége elé kórusmuzsika szinte nem is került. A Rotunda számára mégis sikert jelentett a verseny. A XVII. kerületi megmérettetés a Dózsa művelődési Házban volt, a zsűri zenei szakértőjének feladatát Sebő Ferenc látta el. A Rotunda egy közismert bordallal (Tourdion) és egy spirituálé feldolgozással (Ride The Chariot) szerepelt, és tanácsokkal, jókívánságokkal felvértezve továbbjutott a budapesti válogatóra. A Budapesti Művelődési Központban az országos válogatóba énekeltük magunkat, mely Szentendrén került megrendezésre. A TV szereplésig sajnos nem jutottunk el, de a megmérettetésen jól vizsgáztunk, és ez a továbblépés felé segített bennünket.

Megkezdtük a "térhódítást", és egyre több helyen mutatkoztunk be műsorainkkal. Felléptünk jótékonysági bálokon a XVII. kerületben több helyen is, folytattuk a Pünkösdi Kórustalálkozó hagyományát, első "turnénk" pedig Egerbe vitt el, ahol a Barátok Templomában két adventi misén énekeltünk, és itt kezdődött meg az a mai napig tartó sorozat, amely a "Karácsonyváró Koncert" nevet kapta. A Karácsony számunkra is kedves ünnep, ezért az évek során komoly önálló repertoárrá fejlődött karácsonyi anyagunkat szerettük volna minél több helyen előadni. A karácsonyi időszak azonban rövid, és a katolikus liturgia tiszteletben tartásával egy apró trükkhöz folyamodtunk, amit a vendéglátó templomokban örömmel fogadtak. Az adventi miséken az időszakhoz illő műveket énekeltünk, majd utána egy koncert keretében énekeltük el a karácsonyi dalokat. Az egri kezdet után még hat további koncertet adtunk, egyházi és világi rendezvényeken is, többek között a nagycsaládosok karácsonyi rendezvényén, és Mogyoródon is. Több alkalommal énekelhettünk Paskai László bíboros úr miséin is, például az Istenhegyi Szent László templomban, a Batthyány téren a Szent Anna Templomban.

A "Művészetek Völgye" rendezvényein 1997-ben kezdtük meg szerepléseinket.

Nagyobb fordulatszámon (1999-2000)

A kezdeti években adott néhány koncerttől eljutottunk odáig, hogy évente 20-25 szereplésünk volt. Külön öröm, hogy a legtöbb helyre évente több alkalommal is meghívást kaptunk. Ilyen például a Horváth Mihály téren a Szent József Templom, ahol a húsvéti és karácsonyi nagymiséken immár rendszeresen a Rotunda énekel, a Rákosszentmihályi Néri Szent Fülöp Katolikus Általános Iskola különféle rendezvényei, vagy az Istenhegyi Szent László Templom.

Ebben az időszakban több esküvőn, nászmisén is énekeltünk, kezdetben ismerősöknek, majd később olyan ismeretleneknek is, akik egy korábbi koncerten vagy esküvőn hallottak bennünket, és minket kértek fel az éneklésre esküvőjükön.

A Művészetek Völgye rendezvényein 1999-ben másfél órás önálló koncertet adtunk Monostorapátiban, 2000-ben pedig a "Völgymise" ökumenikus istentiszteleten is mi énekeltünk Sáfár Mónikával és Tolcsvay Lászlóval. A Piliscsabai Egyházzenei Napok évente megrendezésre kerülő koncertjein is rendszeresen visszatérő szereplők lettünk.

Tolcsvay Lászlóval 2000-ben kezdtük a közös munkát a Magyar Mise többszöri előadásával.

Az új évezredben

Folytatódik a munka, a sebességet továbbra sem csökkentettük, évi 25-30 koncertünk van. Rendszeresen énekelünk ünnepi szentmiséken, esküvőkön, valamint jótékonysági koncerteken, elsősorban a XVII. kerületben és a főváros templomaiban.


Karácsonyváró jótékonysági koncertjeink hagyománnyá váltak: 2008 decemberében már hatodik alkalommal adhattuk át a Szent Márton Gyermekmentőszolgálatnak a koncertünkön összegyűlt adományokat.

A Magyar Mise-sorozat is túl van már a 46.(!) koncerten. Főként templomokban, mise keretében, de több helyen koncertszerűen csendültek, csendülnek fel a Mise dallamai. 2004. május 1-jén a budapesti Szent István bazilikában, 2006 márciusában pedig a szegedi Dómban is közreműködtünk a mű előadásában. Továbbá nagy öröm és különleges zenei élmény volt számunkra az 2006. október 30-án a Művészetek Palotájában bemutatott Magyar Mise, ahol végre teljesen élőben, nagyzenekarral és természetesen Tolcsvay mesterrel együtt énekelhettük a művet.

Tolcsvay László felkérésére az Isten pénze c. musical német és olasz nyelvű felvételén is szerepel a kórus.

A Művészetek Völgyébe továbbra is minden évben begördül a "Rotunda különbusz", megtiszteltetés számunkra, hogy a Völgymisén szolgálhatunk Sanyipappal. A Pünkösdi Kórustalálkozónak is immár rendszeres vendégei vagyunk.

Az elmúlt években többször adódott és adódik alkalom arra, hogy zenekarokkal együtt léphessünk fel, így oratorikus műveket is megszólaltathatunk. Korábban a Caritas Collectio-val adtuk elő több ízben Mozart Requiemjét, felléptünk miséken, és ők zenéltek a 10 éves jubileumi hangversenyünkön is, 2002-ben. A 2003-ban, Balogh Lázár vezetésével alakult XVII. kerületi Concerto Filharmónia zenekarral 2004 óta vannak közös koncertjeink, bemutattuk velük például Vivaldi Gloria-ját; Pergolesi: Stabat Mater, Albinoni: Magnificat című műveit, 2006 októberében pedig Mozart: Litánia a legméltóságosabb Oltáriszentséghez (Kv 243) című oratóriumát adtuk elő nagy sikerrel. Bízunk benne, hogy ez a sor egyre csak bővül.

Érdekes és kedves "kirándulás" a klasszikus egyházzene világából átlépni a dél-amerikai zene világába. A Bartók Béla Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Camerata XVII. zenekarának Latin Combo-ja kíséretével énekeljük Ariel Ramírez argentin zeneszerző Missa Criolláját.

Lehetőségünk nyílt arra is, hogy külföldön is népszerűsítsük a magyar kórusmuzsikát: 2005 és 2007 decemberében Olaszországban, Lanciano városában jártunk. Ezenkívül van egy testvérkórusunk is: 2006-ban és 2009-ben vendégül láttuk a lengyelországi Lublin főszékesegyházának kórusát, 2006-ban és 2008-ban pedig, meghívásuknak eleget téve, Lengyelországba utaztunk.

A Magyar Mise 2009-ben az 50. előadáson is túljutott, a Rotunda Kórusalapítvány gondozásában pedig elkészült a mű 2009-es CD felvétele is!