Bemutatkozás

A Rotunda Énekegyüttes 1992-ben kezdte meg munkáját Rákoscsabán, és azóta is a XVII. kerülethez kötődik. A kórust alapította és azóta is vezeti a Rákoscsabáért Díjjal és Pro Cultura Díjjal kitüntetett Tóthné Mózer Annamária énektanár-karvezető.


A Rotunda főként szakrális kórusmuzsikával foglalkozik, így a koncertek, fellépések döntő többsége templomokban kerül megrendezésre, de szerepeltünk már színházban, művelődési házban, szabadtéri színpadon, és a Művészetek Palotájában is. Olaszországba, Lengyelországba és Erdélybe is több alkalommal kaptunk meghívást.

A kezdeti időkben főként „a capella” és orgonával kísért motettákat énekeltünk, majd kisebb zenekart igénylő misék is repertoárunkba kerületek.

A nagyobb szabású oratorikus koncertek 2000-ben a Tolcsvay testvérek Magyar Miséjével indultak. A Magyar Misét az ország számos templomában (köztük a Szt. István Bazilikában, a Mátyás Templomban, a Szegedi Dómban) és különböző koncerthelyszíneken (Keszthely - Balaton Színház, Pilisszántó - Sziklaszínház, Baja - vízi színpad) énekelhettünk együtt a magyar rock és népzene méltán elismert kiválóságaival. Különleges élmény volt számunkra, hogy 2006 őszén a Művészetek Palotájában, 2009 nyarán pedig Gödöllőn élő zenekarral adhattuk elő a művet. A Magyar Mise 2009-es CD felvétele a Rotunda Énekegyüttes, a Harmónia Nőikar közös kórusának, valamint Magyarország méltán híres szólistáinak (Tolcsvay László, Sáfár Mónika, Sebestyén Márta, Sasvári Sándor) közreműködésével készült el!

Az itthon és külföldön több, mint ötszáz előadást megért Mária evangéliuma című rock-opera oratórikus formában először 2010-ben, a Rotunda Énekegyüttessel került bemutatásra. Ezen oratórikus előadások különlegessége, hogy János szerepét a zeneszerző, Tolcsvay László énekli. Az eredeti előadás főszereplőiként Máriát Sáfár Mónika, Jézust pedig Sasvári Sándor énekli.

A kórus állandó orgonakísérője 1999-2019 között Balogh Lázár orgonaművész, karnagy volt, aki 2005-ben a Bartók Béla AMI tanáraiból, diákjaiból megalakította a Concerto Filharmónia Zenekart. A zenekar megalakulása óta rendszeresen dolgozik együtt a Rotundával, számos nagysikerű koncertet adtunk közösen a kerületben és országszerte. Az együttműködés eredményeként került többek között bemutatásra Cesar Franck: Messe Solennelle (nagyzenekarral Magyarországon először), Mozart: Litánia a legméltóságosabb oltáriszentségről, Mozart: Requiem, Fauré: Requiem,  Vivaldi: Glória, Mozart: Koronázási mise, John Rutter: Magnificat, és sorolhatnánk tovább is.
Ugyancsak a Bartók Béla AMI zenakara a Camerata XVII. Latin Combo, akikkel több alkalommal adtuk elő a Rotunda Ariel Ramirez: Missa Criolla c. miséjét.
A kórus évek óta a Bartók Béla AMI-ben tartja próbáit, a közös zenélések kapcsán alkalmanként a Concerto Filharmónia Zenekarral együtt.

A Rotunda eddig nyolc CD felvételt készített, melyek közül öt önálló produkció.

Főoldalra
A Rotunda Énekegyüttest 1992-ben alapította és azóta is vezeti Tóthné Mózer Annamária, "Rákoscsabáért" és "Pro Cultura" díjjal kitüntetett karnagy.